ADVELNING
V75 avdelning 1. En avdelning är i stort sett det samma som lopp. Så här: En tävlingsdag består av t ex 13 lopp. Men spelet V75 börjar först i femte loppet och benämns då som V75-1.
BANA
Det är bra att känna till var lopper körs. Går det på Bodentravet i norr eller på Jägersro i Malmö?
DISTANS
Här står hur långt loppet är. Till exempel: 1640 meter, 2140 meter eller 2640 meter.
STARTMETOD
Det finns två olika startmetoder. Vid autostart startas loppet med startbil. Här startar hästarna 1-8 i det främre ledet och övriga bakom.
Vid voltstart cirkulerar hästarna runt vid starten på bestämda platser och styrs av en huvudstarters kommandon. Här startar hästarna 1-7 i det främre ledet och övriga bakom.
STARTSPÅR
Spår är det samma som hästens nummer i loppet. Spåret berättar vilken plats hästen har på banan vid starten.
Vilket spår hästen startar från är en viktig faktor att ta hänsyn till. En startsnabb häst med bra startspår kan ta ledningen, viket ofta är en stor fördel.
I voltstart behöver däremot inte spår och nummer vara samma sak. Vid varje nytt tillägg startar hästarna från spår 1 osv.
EKIPAGE
Kusk kallas den som kör och manövrerar hästen. Kusken sitter i en vagn bakom hästen. Vagnen kallas sulky. Kusk, häst och sulky bildar det som kallas för ekipage.
STRUKEN HÄST
Om en häst som du har streckat stryks, dvs inte kommer till start, får du automatiskt en reservhäst. Den tilldelas vid speltillfället enligt insatsfördelningen för respektive spelform.
Reserverna hittar du alltid på ditt spelkvitto.
V75%
Här får du information i realtid hur hög respektive låg streckprocent hästen har. En häst med hög streckprocent tillhör alltså en av favoriterna. Det innebär att de flesta V75-spelare har streckat den och många har säkert också spikat den.
Du ska nu som spelare värdera om den är överstreckad, har hög streckprocent förhållande till sin vinstchans.
SEGERPROCENT
Hur många segrar hästen har totalt under sin karriär är värdefull information.
I travkretsar talar man ofta om vinnarskallar och ickevinnare. En häst med vinnarskalle har bra inställning vill vinna, den kämpar även om den är trött. En ickevinnare är en häst som mest hänger med. För att den ska vinna krävs det ofta maximalt med tur.
En häst som i sin resultatrad har massor av andra- och tredjeplatser ska du alltså se upp med, den kanske inte vinner så gärna.
REKORDTIDER
Generellt kan man säga att rekordtider inte är så viktiga. Men de ger ändå en fingervisning.
Den säger hur fort hästen har sprungit som snabbast, men inte hur. Fick den ett lopp i draget? Stämde allt och den åkte med till en bra tid?
En häst med mycket låg rekordtid har dock visat att den kan springa riktigt, riktigt fort.
Bokstäverna anger distans och startmetod när rekordtiden sattes.
SKOINFORMATION
Här får du information om hur tränaren vid startanmälan avser att sko sin häst inför loppet. Den kan springa barfota på alla fyra hovar eller vara skodd på bak- eller framhovarna. Ett rött streck över skon indikerar att hästen tävlar barfota.
När du spelar V75 är det bra att lära sig vilka hästar som får en extrakick när de kan trava barfota, och vice versa vilka som blir sämre när de måste gå med skor.
Anledningen till att hästar som trivs barfota inte alltid springer så är att det sliter på hovarna att springa barfota. Och hästens hälsa går alltid först! Under vintermånaderna är det inte tillåtet att springa barfota.
VINNARODDS
Vinnaroddset i en startlista för V75 har ingen betydelse för V75-spelet, men kan ändå ge värdefull information.
Vinnaroddset visar vad hästen står i för odds om den vinner, dvs hur mycket man får i odds om den segrar. Står det t ex 7,00 i oddskolumnen så vinner man 70 kr om man satsat en tia. Vinnaroddset gäller endast på spelformen Vinnare.
Travbanan
Häst, kusk & utrustning
ÅLDERSGRÄNS 18 ÅR. STÖDLINJEN.SE
©AB TRAV OCH GALOPP