Viktigast ord

Back to ordlista start view link

AUTOSTART

En av två startmetoder. Loppet startas med startbil med plats för åtta spår bakom bilens vingar.

AVDELNING

En avdelning är i stort det samma som ett lopp. En tävlingsdag på en bana består av t ex 13 lopp. Men spelet V75 kanske börjar först i lopp 5 och benämns då som V75-1, alltså avdelning 1 på spelet V75.

DISTANSER

Travlopp körs över olika längder. De vanligaste är 1640, 2140 och 2640 meter.

EKIPAGE

Häst och kusk i ett lopp.

SPIK (SINGELSTRECK)

Betyder att du i denna avdelning (lopp) endast väljer en häst. Detta gör man för att hålla nere kostnaden för systemet. Du spikar den häst du tror har bäst chans att vinna.

SPÅR

Spåret berättar vilken plats hästen har på banan vid starten. Vilket spår hästen startar från är en viktig faktor att ta hänsyn till. En startsnabb häst med bra startspår kan ta ledningen, vilket ofta är en stor fördel.

SYSTEM

Ett system är det samlade antalet hästar som ditt spel innehåller. För att få fram systemkostnaden multiplicerar du antalet hästar i varje avdelning (lopp) med varandra. Till exempel 2 x 5 x 1 x 2 x 4 x 2 x 1 = 160. Du har nu spelat 160 rader.

UPPLOPP

Den del av tävlingsbanan där slutstriden avgörs. Upploppens längd varierar från bana till bana. Ju längre, desto mer utslagsgivande. Solvallas upplopp är till exempel 194 meter långt. Axevalla har landets längsta, 223 meter, Åby och Kalmar har 222. Kortast är Visbys, bara 156 meter.

VOLTSTART

En av två startmetoder. Hästarna cirklar runt vid starten på bestämda platser och styrs av en huvudstarters kommandon.

ÅLDERSGRÄNS 18 ÅR. STÖDLINJEN.SE

©AB TRAV OCH GALOPP